Thema: Spinnen en Webben


Sommige spinnensoorten maken geen web om een prooi te vangen. Overdag zoeken ze actief naar prooien, zoals de springspinnen en wolfsspinnen.Weer andere soorten wachten af tot de prooi langskomt. Deze soorten kunnen zich goed verstoppen of verkleuren zelfs totdat ze dezelfde kleur hebben als de achtergrond.

Sommige spinnen maken een 'web' rondom een schuilplaats, zoals gaten in muren, schuttingen of in boomschors. Ook trechterspinnenleven in een hol, zoals de Gewone huisspin. Zij leggen het spinsel niet rondom de uitgang van het hol maar in een min of meer driehoekige 'trechtervorm'.


Een aantal spinnensoorten maken ook geen echt web, maar spinnen een aantal draden, zoals trilspinnen. Met deze onsamenhangende draden vangen ze muggen of andere spinnen.

Kogelspinnen leggen de draden min of meer willekeurig over struiken heen. Hierdoor ontstaat een dichte wirwar van allerlei draden. Deze draden zijn lastig te zien; alleen bij dauw of door de nevel van de plantensproeier worden ze zichtbaar.


Voornamelijk grote spinnensoorten maken 'echte' webben,of wel 'wielwebben'. Deze webben hebben in het midden een opening waar de spin zich doorgaans bevindt. Andere wielwebspinnen, zoals de Kruisspin en de Venstersectorspin, maken ook prachtige webben. Deze spinnen zitten niet in het web, maar houden zich schuil er schuin boven. Met een speciale gesponnen draad voelen ze of het web beweegt en sallan dan toe.


Alfred den Heeten

De altijd mooie kruisspin gefotografeerd in de vroege ochtend

Alfred den Heeten

 

 

Vroeg in de morgen: bedauwd web

Marian Beukeboom

 

Opvallend gekleurde strekspin (Orchard orb weaver)

Silver Springs, Florida

Ellen de Boer

 

Viervlekwielwebspin

Marga Ronhaar

 

Kruisspin naast buitenlicht

Sheila Luijten

 

Bananenspin (Suriname)

Pieter de Vries

Dat is een flinke hap

Peter van der Weiden

 

Viervlekwielwebspin

Wiel Arets

 

Wespspin in tegenlicht

Leo Schönhage