jurering 2016: fauna

Kikker met onvoorzichtge Keizerslibel - Dick Bijlsma (1e plaats)

In Frankrijk was ik bezig met het maken van een foto van een libel, toen plotseling een kikker uit het water omhoog schoot en de libel pakte. Ik was verbouwereerd maar kon toch de slachtpartij vastleggen.

 

Anemonen omarmen een schelp - Arthur van Dulmen (2e plaats)

Ik vond deze anemonen in een getijdenpoel langs de kust van Asturias. Het moeilijkste bij het maken van de foto was het weghouden van de reflecties van het zonlicht op het water, wat helwitte, spiegelende vlekjes in het beeld veroorzaakte. Om dat te voorkomen plaatste ik een polarisatiefilter op de lens; en door mijn jas om de poten van mijn statief te hangen, maakte ik een soort tentje wat het sterke zonlicht tegenhield.

Jachtluipaard (Acinonyx jubatus) - Pieter de Vries (3e plaats)

Het jachtluipaard of cheetah is de snelste renner ter wereld, kan in 4 seconden optrekken en in korte sprints 115 km/u halen. Deze dag- en schemeractieve jagers besluipen hun prooi tot op een afstand van 15 - 30 m voor ze een sprint trekken. Jachtluipaarden leven in het open veld rustelozer dan andere grote roofdieren. Ze draven vaak door het hoge savannegras en onderbreken hun besliste pas om op een boomstronk of termietenheuvel over de omgeving te kunnen uitkijken. Jachtluipaarden eten uitsluitend vers vlees. Laat in de middag was ik in Masai Mara (Kenia) getuige van het behoedzaam besluipen en de snelle sprint van deze moeder die haar 3 in de jacht nog onervaren welpen een jonge Impala als maaltijd bracht.

Luipaard (Panthera pardus) - Pieter de Vries (4e plaats)

Rustend op een boomtak en verraden door zijn zwiepende staart onder het bladerdek, lukte het na dagen speuren in Samburu-Buffalo Springs (Kenia) deze minst zichtbare van alle grote Afrikaanse roofdieren voor de lens te krijgen. Luipaarden zijn solitair en territorium verbonden. Het zijn flexibele, opportunistische jagers die alles eten, van middelgrote antilopen tot hazen, vogels, bavianen, klipdassen en insecten. Ze sluipen geruisloos door de dichte vegetatie, komen op het allerlaatste moment tevoorschijn en werpen zich met een verassingstactiek op hun prooi die ze met hun sterke kaken wurgen. Grote prooien slepen ze vaak hoog in een boom buiten bereik van minder klimvaardige rovers als leeuw, hyena en jakhals.

Helpende hand - Afred den Heeten (5e plaats)

Op zoek naar mooie composities van klaprozen kwam ik deze slak tegen.
Al kijkend in de zoeker zag ik ook het kleine slakje. Deze was stuntelig bezig om niet naar beneden te vallen. De grote slak draaide zijn kop richting het kleine slakje en dat deed mij denken aan een ouder die zijn kind komt helpen.

Steltkluut - Kees Maring (6e plaats)

Dit paartje is gefotografeerd tijdens een vogelreis door Sri Lanka in het natuurreservaat Udawalewe, een bezoek meer dan waard! De vogels liepen nog innig verliefd naast elkaar na de paring. Een halve minuut later was er van verliefdheid geen sprake meer en was ieder zijns/haars weegs gegaan.

Havik en prooi - Wiel Arets (7e plaats)

Vanuit een vogelhut is het mogelijk om vogels van dichtbij te fotograferen. Verdekt achter een camouflagedoek of glas is het dan mogelijk vogels en hun gedrag vast te leggen.
Door een dode duif neer te leggen worden ook roofvogels verleidt om de vogelhut te bezoeken. Hier probeert de havik de prooi mee te nemen wat deze mooie pose oplevert.

Giant squirrel - Kees Maring (8e plaats)

De eekhoorn werd gefotografeerd toen we tijdens onze Sir Lanka vogelreis in de buurt van Sigirya (de plaats met de wereldberoemde rotscitadel) naar vogels zochten. Veel vogels leverde onze speurtocht niet op, wel een foto van deze giant squirrel die in alle rust zijn voorraden aanvulde.

Appelvink voert jong - Wiel Arets (9e plaats)

Als vogels zich onbespied en op hun gemak voelen, laten ze hun natuurlijke gedrag zien. Als vogelfotograaf is dat je ultiem doel. Als de appelvinkman dan ook nog eens mooi vrij op een tak gaat zitten bij het voeren van zijn jong kan je dag niet meer stuk.

Vuurlibel - Marga Ronhaar (10e plaats)

Deze Vuurlibel-man kwam ik tegen in de Weerribben. Een uitdaging, het is een lastige soort, omdat hij zo snel opvliegt. Maar het is mij toch gelukt om deze foto te maken. Hij bleef zelfs zo lang zitten dat ik hier focus-stacking kon toepassen (7 foto’s over elkaar). Hierdoor zijn zowel de Vuurlibel én het Mugje allebei scherp. Het gekozen diafragma 3.5 voor een rustige achtergrond. 

De clown onder de vogels - Erik de Rijk (11e plaats)

Deze papegaaiduiker is gefotografeerd op de Farn eilanden voor de kust van Engeland. Ze hebben altijd een koddig gezicht en ook hun vlucht is erg leuk om te zien. Hier worden even de vleugels gestrekt. De engelse naam is puffin.

Koekoek in La Brenne, Frankrijk - Jan van der Geld (12e plaats)

Natuurlijk zag ik deze koekoek liever tegen een lichtgroene achtergrond. Maar omdat een koekoek zich niet zo gemakkelijk laat fotograferen, was ik toch wel blij met deze foto.