jurering 2016: Kunstzinnige natuur

Verborgen landschap - Gerard Oostermeijer (1e plaats)

In het gebied Námaskarð in Noord-IJsland vind je modder in alle kleuren van de regenboog. De laatste keer dat wij er waren stond een hoekje van het gebied grotendeels onder een dun laagje water. Dát biedt mogelijkheden voor spiegelingen, dus wij erheen. Van dichterbij bleek er echter nog véél meer moois te zien dan spiegelingen, want er zaten prachtige krimpscheuren in rode met blauwe klei. Wat ik echter minstens zo mooi vond was het feit dat een groot deel van deze krimpscheuren verborgen bleef onder het eerder genoemde laagje water. Dat leidde met een héél flauw zonnetje dat door de grijze wolken piepte tot bijzondere, minimalistische taferelen. Met de PC-Nikkor 85mm tilt-shift op mijn Olympus OM-D camera kon ik vanaf een iets hoger standpunt langs de kant van het meertje een detailuitsnede maken van dit half-verborgen landschap, waarbij ik door gebruik te maken van tilt het scherptevlak over het wateroppervlak kon leggen, zodat alles van voor- tot achtergrond scherp werd. Dat is met een gewoon teleobjectief doorgaans erg lastig te doen zonder zeer sterk te diafragmeren, wat door diffractie weer ten koste gaat van de algehele scherpte.

Blad in plas - Leo Schönhage (2e plaats)

Deze foto van een in het water liggend blad is gemaakt onder een viaduct met roosters. De blauwe gloed is de weerspiegeling van de blauwe lucht. De dubbele lijnen in de foto worden veroorzaakt door de weerspiegeling van het rooster in het water.

Blad - Sheila Luijten (3e plaats)

Konjak (Amorphophallus konjac) is een plant die van nature in warme streken voorkomt (China, Indonesië en Japan). In het voorjaar, in de huiskamer, komt uit een bol een enkel groot driedelig en geveerd blad. Aan het einde van het seizoen knakt de bladsteel en buigt het blad om. Het blad heb ik afgeknipt en op de tuintafel gelegd. Door een nachtje vorst lag dit tropische blad plat op de tuintafel. De positie van de deelblaadjes, kleur en bevroren bladmoes vormden samen een mooie compositie. Door de snelle stijging van de temperatuur was het ijs zeer snel verdwenen en bleef er slechts een dun laagje waterdruppels over.

Wonderlijk - Marian Beukeboom (4e plaats)

Wonderlijk, die gebarsten lichtblauwe modder, in fraaie patronen. We waren er al een paar keer langs gereden en van een afstand zagen we al dat we dit fenomeen eens van dichtbij wilden bekijken. Voor zover ik het kon vinden is het waarschijnlijk ontstaan doormineralen en algen.
Wat voel je op IJsland toch de elementen: aarde, water, lucht en vuur. En ik was in mijn element met het fotograferen van deze prachtigevormen.

Olympus E-M5, Olympus 60 mm f/2.8 macro, ISO 200 f 7.1 - 1/50 en 0.3ev

Sint Jakobsschelp op een bedje van zeewier - Arthur van dulmen (4e plaats)

Langs de westkust van Schotland zijn in de getijdenzone soms Sint-jakobsschelpen te vinden. Deze lag op het strand van Balmacara langs Loch Alsh. Om het felle zonlicht te verzachten en een gelijkmatiger licht te verkrijgen heb ik een diffusieschermpje tussen de zon en de schelp gehouden.

Nikon D750, Sigma 150 f/2.8 macro

Pas op - Peter van der Weiden (4e plaats)

Een schorpioen eens anders gefotografeerd...

Abelenbast - Sheila Luijten (5e plaats)

De bast van abelen zijn altijd de moeite waard om er even wat langer bij stil te staan. Zo ook bij deze omgevallen abeel in de duinen tussen Egmond-Binnen en Bergen. De kleurscharkeringen, de barsten en lijntjes, de grote en kleine mondjes, al dan niet in op een rijtje zijn dankbare vormen en tonen om uit te kaderen tot een grafische weergave.