jurering 2016: Landschap

Bos na een regenbui in de buurt van Voorthuizen - Dick Bijlsma (1e plaats)

Tijdens een boswandeling zag ik de zon in tegenlicht zo mooi door de bomen schijnen dat ik dacht: "daar moet ik een foto van maken".

Bruarfoss - Gerard Oostermeijer (2e plaats)

Al meerdere keren op IJsland geweest, maar nog nooit bij de bekende Bruarfoss. Helaas regende het toe we er aankwamen, maar dat betekende ook dat we minder last hadden van de steeds grotere aantallen mensen die overal op IJsland inmiddels rondlopen. Maar, met regenpak aan en een waterbestendige Olympus OM-D camera en objectieven flink aan de slag gegaan.

De Bruarfoss heeft twee fraaie aspecten; de meeste mensen komen af op het ijsblauwe water (de waterval wordt ook wel de "blue falls" genoemd), maar de verzadiging van het blauw wordt door de meeste fotografen flink aangezet, zodat het blauw best tegenvalt als je er uiteindelijk voor staat. Het andere fraaie aspect is het feit dat de waterval bijna uit het niets lijkt te komen wanneer je er recht voor staat, en daarnaast ook nog eens heel breed is. Beide laatste aspecten heb ik met deze zwartwit foto willen benadrukken.

Het is een korte panorama van twee in Photoshop aan elkaar geplakte beelden, zodat er water behalve vanuit de smalle spleet in het midden ook zowel van links als van rechts het beeld in komt, met een mooie zig-zag in de waterloop én een fraai groepje basaltkeien op de voorgrond. Met behulp van een 6-stops ND-filter bracht ik de sluitertijd omlaag, zodat het water duidelijk vloeiend stroomt, maar ook weer niet teveel. Ik houd van wat meer textuur in het water dan de meeste fotografen, die doorgaans hun 10-stops "big stopper" gebruiken en zo lang mogelijk belichten.

Het verbrande bos - Johnny Vonk (3e plaats)

Op de Hoge Venen in België staat een afgebrand bos. Tijdens een sneeuwstorm waarbij de sneeuw tegen de stammen van de bomen bleef plakken, is dit beeld gemaakt. Door de sneeuwstorm is de horizon als het ware verdwenen waardoor de bomen los in het landschap lijken te staan. Om een grafische weergave te krijgen die enigszins aan een pentekening doet denken is het beeld omgezet naar zwart wit.

Rode lijsterbes - Sheila Luijten (4e plaats)

Op weg naar de Aldeyarfoss reden we langs deze berghelling. De meeste berken hadden hun herfstbladeren al verloren, maar deze lijsterbes nog niet. De felrode bladeren van deze eenzame boom leken wel in vuur en vlam te staan door het strijklicht van de zon. Dit effect werd versterkt door het grafische lijnenspel van de kale berkentakken die wit afstaken tegen een zwarte achtergrond. Dit was te mooi om er zomaar aan voorbij te rijden.

Een bijzondere boom - Piet de Boer (4e plaats)

In het Jasper National Park in Canada ligt een meer met de naam Lac Beauvert. Dat is een goede omschrijving, want het is inderdaad een mooi groen meer. Met een karakteristieke boom aan de oever, is het alleen nog maar wachten tot de zon doorbreekt om deze foto te kunnen maken.

 
 
 

 

 

 

 

 s